Wednesday, July 8

Slechte slogans

Ik zag er weer één vandaag: een slechte slogan. Zo zinnetje dat vermanend of waarschuwend of goedbedoeld moet lijken, maar in werkelijkheid een slecht verborgen betuttelboodschap is. Het is maar een klein stukje verwijderd van 'de slechte nep-uitspraak', een veelgebruikte tekstvorm door B-merken. In Breda is een bowlingbaan met op de gevel in faux schrijfletters: "Ja, gezellig!" Dat haalt me dus het bloed onder de nagels vandaan, hè? Het moet een gevoel van saamhorigheid of spontaniteit oproepen, maar het enige wat het bij mij teweegbrengt, is een soort treurigheid bij de gedachte aan de man of vrouw die het lettertype heeft uitgezocht. Dat is dus een slechte nep-uitspraak.

Goed, de 'slechte slogan' is weer van een ander slag. Het is een zinnetje dat als een reclameboodschap moet klinken ('Let's make things better,' 'Sorbo is uw hulp in huis', 'Wie is er niet groot mee geworden', etc.), maar dat niet een product of dienst, maar een PLICHT moet aanbevelen. Per definitie werkt het dus al niet: een regel kun je niet aanbevelen, het is nu eenmaal een REGEL.

Wat ik vandaag zag, was een sticker bij de kassa met de tekst:

'Ik wil niet zeuren, maar mag ik je identiteitsbewijs keuren?'

Dat is toch te erg voor woorden? Dat een supermarkt, en indirect de overheid, van tevoren zijn excuses aan moet bieden voor iets dat gewoon verplicht is?

Nog een ander voorbeeld, van een tijd geleden:

'Heb het lef, wapens weg'.

Au. Dit doet niet alleen zeer op betuttelingsgebied, maar ook op rijmbaarheidsniveau. In die categorie valt trouwens ook:

'Dertig maakt je buurt weer prettig'.

Au. Au au au.

Waar ik me misschien nog wel het meest aan stoor is:

'Rij met je hart'

Sorry, maar is dit wel een slimme boodschap? Is het misschien logischer om met je verstand te rijden? Pffff...

De laatste:

'Doe gewoon je gordel om'

Dit klinkt als een wanhopige ouder die voor het laatst smekend aan zijn kind vraagt om ie als-je-blieft zijn gordel aan wil doen.

Misschien moet ik mezelf maar eens gaan aanbieden als nieuwe sloganschrijver? Ja, gezellig!

No comments: