Wednesday, January 23

Brad en Heath en Suzanne

Ik ben best een beetje geschrokken deze week. Twee grandioze acteurs en een grandioze actrice zijn deze week gestorven. Allebei de mannen aan drugs. Allebei waren ze nog in de twintig en allebei hadden ze het talent om nog grote dingen te bereiken. De dame was al wat ouder, maar dealniettemin is het een groot verlies voor de filmwereld.

Ten eerste: Brad Renfro. Niet zo bekend misschien, maar wel een 'personal hero' van mij: hij speelde in de prachtige psychologische thriller Apt Pupil dat gebasseerd is op één van mijn favoriete boeken. In het kort: een Amerikaanse jongen ontdekt dat in zijn buurt een oude man woont die vroeger een hoge rang in het leger van Hitler had. Kortom: een ondergedoken Nazi. De jongen confronteert de man en eist dat hij hem verhalen vertelt over vroeger in ruil voor zijn stlzwijgen. Een griezelig kat-en-muis spel ontstaat, waarbij ieder de ander bij de kladden lijkt te hebben. De jongen (Todd Bowden) wordt langzamerhand steeds geobsedeerder en gaat er uiteindelijk aan onderdoor. Zie hieronder de trailer.Van Nu.nl:

LOS ANGELES - De Amerikaanse acteur Brad Renfro is dinsdag op 25-jarige leeftijd in zijn appartement in Los Angeles overleden. Dat heeft de lijkschouwer van Los Angeles laten weten, aldus de interneteditie van het showbizzblad People woensdag.

Medici vermoeden dat Renfro aan een overdosis drugs is overleden. Renfro kreeg al op jonge leeftijd een grote rol in de film The Client naar het boek van John Grisham, die in 1994 werd uitgebracht.

Ian McKellen (die de Nazi speelde) zei dit erover: "I first caught sight of Brad Renfro when he was kicking a football around with Bryan Singer on the half-built set of Apt Pupil in Hollywood. He was a kid having fun and that's how I shall always remember him. But he was more than that. He was a proper actor and when we worked together he was determined to be accepted as such. On set, he was blusteringly confident although it was obvious he would have benefited from training as an actor. Yet, as Todd, the disturbed teenager in Apt Pupil, he tapped into an inner demonic world and carried the film on his young shoulders. He longed to belong in the alien world which perhaps in the end overwhelmed him. He was only 25 and it is dreadful we shan't see all that he might have achieved."

---

Ten tweede: Heath Ledger. Deze zag ik echt niet aankomen. Van Renfro wist ik dat hij er niet zo fit aan toe was, maar Heath was echt goed bezig en leek gelukkig. Ik heb geen specifieke favoriete films van Ledger, maar ik had wel respect voor hem. Terwijl heel Hollywood geschokt toekeek, dook hij in Brokeback Mountain het bed in met Jake Gyllenhaal. Cool dat zo'n sex-icoon dat presteert. Petje af, Heath...

Nu.nl zegt dit erover:

NEW YORK - Acteur Heath Ledger is dinsdag dood aangetroffen in zijn appartement in New York. Dat heeft de politie in de Amerikaanse metropool laten weten. De uit Australië afkomstige Ledger was 28 jaar.

Ledger is gevonden door een huishoudster. De politie brengt zijn dood in verband met drugsgebruik. Rond zijn bed lagen pillen, meldde een woordvoerder. Ledger is vooral bekend van de film Brokeback Mountain, waarin hij een homoseksuele cowboy in het Wyoming van de jaren zestig speelt.

Voor die rol werd hij in 2006 genomineerd voor een Golden Globe en een Oscar. De film Brokeback Mountain kreeg drie Oscars: voor regie, bewerkt scenario en oorspronkelijke muziek.

Ledger speelde ook in onder meer A Knight's Tale, The Patriot en The Dark Night, het vervolg op Batman begins dat dit jaar uit moet komen. Hij had een dochter met actrice Michelle Williams.

---

Ten derde: Suzanne Pleshette. Eigenlijk kende ik haar niet zo goed, maar in Amerika was ze een grote ster. Haar bekendste optreden (voor ons Nederlanders in ieder geval) was in The Birds, de Hitchcockthriller uit 1963. Oh, en ze deed ook de stem van de gemene Zira, uit The Lion King 2.

Van IMDb.com:

Actress Suzanne Pleshette, who started out in films such as The Birds but became a television star playing Bob Newhart's wife on The Bob Newhart Show, died Saturday night of respiratory failure at her home in Los Angeles; she was 70. Pleshette had been battling lung cancer since 2006, when she underwent chemotherapy and had part of one lung removed. A fresh-faced beauty with a distinctive, husky voice, Pleshette worked mostly onstage in the 50s, with one of her most notable roles as Annie Sullivan in The Miracle Worker, replacing original star Anne Bancroft. She made her film debut opposite Jerry Lewis in The Geisha Boy and worked steadily in television as she launched her film career. Her most notable screen role was in Alfred Hitchcock's The Birds, where she played a local schoolteacher who befriends out-of-town socialite Tippi Hedren and helps protect the children of the town during one of the film's terrifying bird attacks.

Een scene uit The Birds:

No comments: