Sunday, May 27

Meikever Special

Vandaag een stukje over de meikever. Het arme beest leeft maar drie weken per jaar boven de grond, en krijgt het voor elkaar om dan:

A: Ons de stuipen op het lijf te jagen
B: Als huisdier aan een touwtje te fungeren (volgens mijn vader in vroeger tijden)
C: Ons laten vermoeden dat er een helikopter voorbijkomt

De meikever is een groot insect dat twee of drie jaar onder de grond leeft en vervolgens in mei (ja, duh) naar boven te kruipen en daar vrolijk zoemend rond te vliegen. Het is best een interessant beestje, en niet alleen opdat het zo groot is...Ik kan me een incident herinneren van een jaar of twee geleden op mijn werk. Een meikever verjoeg het volledige bedienend personeel achter de bar, terwijl hij ronddartelde rond een lamp boven tafel 6. Collega R. hoorde ervan en ging heel stoer een kijkje nemen. Hij kwam met bleek gezicht terug, met als commentaar: "Jezus Christus, wat groot!" Door de lamp verschenen groteske schaduwen op de muur en het duurde lang voordat iemand de moed had hem weg te jagen.

Van de week hield zich een meikever op in mijn woonkamer. Ik vertelde mijn vader erover en die zei dat ze vroeger een touwtje om één der pootjes van het beestje -dat ze ook wel 'heggemulder' noemden- bonden om vervolgens met een soort minihelikoptertje rond te lopen.De meikever dient ook als kunstobject. Zie bijvoorbeeld het filmpje hieronder... 500 meikevers vliegen van een takje weg, en door de nummering krijgen ze grappig genoeg elk een soort identiteit. Elk beestje heeft zijn eigen maniertjes: eerst rustig rondkijken, of juist meteen wegvliegen. Elegant het luchtruim kiezen of juist klungelig een duikvlucht maken (zie nr. 13). Wees gerust: dit is maar een klein fragment.
En als afsluiter: de meikever is volgens Wikipedia ook te verwerken in een heerlijk gerecht! Heel origineel heet dit gerecht 'meikeversoep'. Ik zou zeggen: eet smakelijk!

MEIKEVERSOEP

Meikeversoep behoort tot de weinige in Europa bekende gerechten waar insecten in verwerkt zijn. Tot het midden van de twintigste eeuw werd dit gerecht in Duitsland en Frankrijk zeer gewaardeerd. De smaak lijkt een beetje op kreeftensoep. Voor de bereiding worden de meikevers ontdaan van vleugels en poten, in boter aangebraden en in kalfs- of kippenbouillon gaargekookt. De soep wordt gezeefd en als bouillon genuttigd, of de meikevers worden eerst in een vijzel fijngestampt, waarna de soep door een zeef wordt gewreven en met een roux en wat eigeel gebonden. De soep kan aangevuld worden met bijvoorbeeld wat plakken kalfslever of duivenborst.

2 comments:

Anonymous said...

IEUW!

Anonymous said...

Ja, waarschijnlijk dus het is